Anordna barnkalas

Här kan du få tips på vad du borde tänka på innan du bestämmer dig för att hålla i ett barnkalas. Det är en hel del som ska ordnas. 

Vilka ska vi bjuda?

Om du kan och vill, bjud alla i gruppen/klassen. Annars är en vanlig grundregel: bjud lika många som barnet fyller år, dvs 6 gäster när barnet är 6 år osv.

Var tydlig

”Välkommen till Pelle på tårtkalas onsdag 7 juni mellan kl 14 och 16!”

OSA - fast tvärtom: “Ring eller meddela om du INTE kommer”

På så sätt behöver du inte ringa runt och påminna - alla som inte har hört av sig kommer.

Ska pappa och mamma vara med?

Det beror på hur gamla barnen är. Det är lättare att hålla ordning på uppjagade barn om föräldrarna inte är med. Från ungefär 4–5 års ålder fungerar det mestadels att bara lämna och hämta barnen på kalaset.

Tema

Ska kalaset ha ett tema som alla ska följa? Berätta om detta i tid så barnen kan skaffa maskeradkläder i tid.

Var diskret när du bjuder in

Ifall du inte tänker bjuda in alla kompisar eller hela klassen, så sköt det snyggt: Åk runt och lägg i deras brelådor eller skicka på posten: det är inte snällt om barnen får se att bara en del av de har blivit bjudna - de som har fått en lapp i lådan på dagis.

Aktiviteter

  • Skattjakt
  • Disco
  • Clowner
  • Öppna presenter
  • ..och godiset sist - det är signalen att det är dags att åka hem

Mat

Varm korv med bröd funkar alltid. Annars är klassikern pannkaka ett alternativ. Kom ihåg att det finns barn med allergier, så försök planera mat som alla kan äta: även om de är vana vid det så är det inte roligt om ett eller flera barn ska behöva känna sig annorlunda. På Grapevine finns flera bra tips på enkla rätter som barn älskar. 

Så här ordnar du ett billigare barnkalas

Har du inte råd att ha ett storslaget kalas eftersom du har en begränsad budget? Här är några idéer hur du kan få till ett roligt barnkalas till en rimlig kostnad: Ha kalaset hemma - eller utomhus. Välj bort läsken och bjud på vatten och saft Välj bort maten och ha ett glass-kalas Förbered för några enkla lekar t ex Hela havet stormar, Svans på åsnan och Äpplen i vattentunna Godis: Det räcker med några godisbitar, russin, nötter och någon frukt