Dop och ålder

Många har undrat över hur det står till med dop och ålder på barnet. Finns det någon gräns för när ett barn kan döpas? Vad är den vanligaste åldern för ett dop? Här tänkte vi titta närmare på dessa frågor och tipsa om annat som hör åldern till.

Först tacklar vi frågan om det finns någon åldersgräns för ett dop. Svaret på detta är ett enkelt: nej. Som många säkert redan vet kan även vuxna låta döpa sig, men då specifikt som en ceremoni att döpas in i kyrkosamfundet. Och medan barn tidigare föddes in i Svenska kyrkan om föräldrarna var medlemmar måste barn idag döpas för att bli medlem.

När det sedan kommer till vilken ålder som är vanligast för ett dop kan detta variera en del. Många barn döps vid en ålder av 3-6 månader. Och medan det kan ses som en tradition av en form är anledningarna huvudsakligen praktiska. Barnet är nämligen i en ålder då de är van att hållas i famnen, är tillräckligt lätt att hålla i under ceremonin och de som har en dopklänning som gått i arv passar ofta fortfarande.

Att barn döps vid äldre ålder är inte vanligt, men det förekommer absolut emellanåt. Och åldern på barnet är något man även kan ha i åtanke när man köper doppresenterna. Ett barn som ska döpas efter två eller tre års ålder är ju i ett helt annat skede av utveckling än de som inte ens blivit 6 månader. Vid denna ålder är det många barn som börjar lära sig att gå och då kan man alltid satsa på ett praktiskt hjälpmedel för detta som doppresent.

De flesta gångerna kommer nog man vara med om dop som sker kring 3-6 månader gammla barn. Men att hålla ålder och present i åtanke är absolut något som kan vara uppskattat av föräldrarna.