Namngivning

När ett litet barn i Sverige officielt ska bli tilldelad sitt namn så sker detta oftast inför släkt, vänner och gud, genom det kristna dopet. Med detta menar vi inte att det måste se ut på detta sätt (det finns självfallet andra religioner som gör på sitt vis), enbart att det är vanligt att det ser ut på detta sätt. Ett annat alternativ för de som inte är troende överhuvudtaget, är att ge sitt barn sitt namn genom en namngivning. En namngivning kan på många sätt och vis komma att påminna om ett vanligt dop, enbart att man plockat bort de religösa elementen och ersatt dessa med annat.

Innan ni kan döpa barnet behöver ni skicka in de officiella namngivningspappren till Skatteverket. Om pappren inte skickas in eller kommer in försent har Skatteverket rätten att döpa ditt barn. De väljer då ett namn från en lista med de vanligaste, svenska namnen. Du kan så klart ändra detta om du råkar glömma att skicka pappren, men det kostar pengar och tid att göra ett namnbyte i efterhand. Tänk också på att ni inte får döpa ett barn till vad som helst. Ni får inte ge barnet ett namn som låter som ett efternamn och namn som väcker starka kopplingar till märken eller historiska personer kan också vara förbjudna (såsom IKEA eller Hitler). Ej namn som kan vara till obehag för barnet att bära eller väcka anstöt (såsom Pilsner eller Biceps).

Ett barns namngivning kan i mångt och mycket se ut på exakt det sätt som man själv önskar. Som föräldrar bestämmer man alltså helt själv hur namngivningen ska formas, men det är vanligt att man plockar en hel del ifrån det traditionella dopet. Vår rekommendation är att ni sätter er ner en stund och funderar över hur ni hade velat se namngivningen fortlöpa.

Hur vill ni att namngivningsdagen ska se ut? Vil ni bjuda ett stort antal gäster eller bara de närmaste? Ska ni bjuda på någonting och ska ni i sådana fall laga/baka detta själv? Eller blir det enklare att kontakta en cateringfirma? Bör själva ceremonin innehålla någon form av underhållning (bortsett från huvudpersonen i ära) och vad behövs då för förberedelser för att detta ska kunna ske?

En annan viktigt sak är att fundera över är om ni vill välja ut faddrar till barnet (inom det traditionella dopet kallas dessa gudmor och gudfar) som kan hjälpa det på dess färd genom livet. Detta är en oerhörd ära och ett lika stort ansvar. Under ceremonin kan vi rekommendera att ni lämnar ut ett fadderbrev till faddrarna där ni själva nertecknat vad rollen betyder för just er.

Presenter är en annan sak som är väldigt vanligt under en tillställning som detta. Gästerna vill helt enkelt visa sin glädje och uppskattning, samt hälsa det nya tillskottet till världen med en tankfull gåva. Vissa föräldrar brukar bortsäga sig presenter då de kan känna att det är lite jobbigt att ta emot sådant, men de brukar likväl förekomma och man ska komma ihåg att det faktiskt är barnet som gåvorna är riktade mot och inte dess föräldrar.