Ordna ett dop - från början till slut

Att ordna ett dop är inte så värst komplicerat, men det kommer fortfarande kräva en del planering. Här tittar vi närmare på hur man går till väga varje steg i processen.

Kyrka eller inte

Ett dop är traditionellt sett ett sätt att välkomna ett barn in i kyrkan. Men det finns även de som vill ha dop utanför kyrkan. I detta fall kommer man behöva en officiant som utför dopet istället för en präst.

Datum och tid

Börja med att tänka ut vilket datum som skulle passa. Men ha gärna ett andra datum som backup om det skulle visa sig att förstahandsvalet är uppdaget. 

Boka tid

Ta nu kontakt med antingen en präst eller kommunen för ett dopsamtal där ni går igenom hela dopet tillsammans och vad det är som händer. Vill man kan man även boka in en fotograf som ser till att föreviga dagen. Eller ta bara kontakt med en familjemedlem eller vän som har tillgång  till en bra kamera och är duktig på att fota.

Faddrar/Gudföräldrar

Det är inte alla som utnämner faddrar eller gudföräldrar idag, men vill man göra detta ska man så klart ta kontakt med dessa och fråga dem om de skulle vilja vara detta.

Gästlistan

Sätt ihop en gästlista och räkna på hur många som bjuds in. Tänk även på de som tar med sig barnen och hur många extra det i så fall blir.

Inbjudan

Skicka ut en inbjudan till alla som ska bjudas in. Via posten är ju traditionellt och något som många uppskattar, men det går minst lika att skicka elektroniska via tjänster som Canva.

Mottagning

Besluta var mottagningen ska ske. Gör man ett kyrkdop är det ju vanligt att ha detta i församlingshemmet, men det går även bra att ha på annan plats om man så föredrar. Ta tillfälle i akt att dekorera lite för att göra det till en lämplig plats för ett dop. Använd butiker som Partyhallen och leta upp passande dekorationer.

Presentbord

Ställ fram ett bord i bra storlek där gäster kan lämna av eventuella presenter. Vid denna kan man även ställa fram lite leksaker så kan de minsta gästerna underhålla sig också.