Planera dopkalaset

Att döpa sitt barn är en månghundraårig svenska tradition som finns inom kristendomen och därmed Svenska kyrkan. Det moderna dopet är en fest då barnet blir en del av den kristna familjen och efter den formella ceremonin som faller inom kyrkans ramar är det tradition att familjen bjuder släkt och vänner på fest. Kyrkan står för de ceremoniella ramarna men det är brukligt att föräldrarna får komma med önskemål om texter och musik. För festligheterna efter dopceremonin är det däremot helt och hållet upp till din egen plånbok och fantasi hur du vill ha det. Den erfarne ger dig dock tipset: beställ hem det du behöver.


Då dopet tillhör de mer högtidliga milstolparna i livet brukar många vilja dekorera med mer dämpad dekor och använda mjuka pasteller och vitt framför det färgglada som du ofta ser på barnkalas. Det är naturligtvis en smaksak men det kan vara klokt att minnas att stämningen på festen påverkas av inredning.


Sveriges etikettdrottning Magdalena Ribbing påminner om att dopet i första hand är en kristen tradition och inte i första hand ett kalas för att få och ge presenter. Ett alternativ till ett kristet dop kan därför vara en borgerlig namngivning där det finns ett större svängrum för tycke och smak.